Toolbar

Beste collega's en vakgenoten,

Wat een verrassing toen ons boek werd uitgeroepen tot boek van het jaar door de Orde van Organisatieadviseurs. We hadden het beiden niet verwacht.
Toen de titel 'managementboek van het jaar' van managementboek.nl aan ons voorbij ging, grapte Leike al dat we steeds beter werden in genomineerd worden, maar dat we niet zo goed waren in winnen. Onze eerste twee boeken –  ONveranderbaar en Ondertussen - werden beide bij de Orde genomineerd, maar Onderweg maar liefst twee keer: bij diezelfde orde en bij Managementboek. Er was dus progressie ... in genomineerd worden.
Beiden dachten we dat Luc Peters zou winnen. Zo'n prachtig boek en zo creatief en anders. We dachten dat de jury ook wel gecharmeerd zou zijn van Franse filosofen en analogieën met film en ander kunstvormen. Jaap zette daarom al in op de Joop Zoetemelk-prijs: de prijs voor de eeuwige tweede.

Dus stapten we vorige week dinsdag volledig ontspannen het Boek&Festival van de Ooa binnen. Wij gingen gewoon lekker een workshopje doen. Ouderwets gezellig, met collega's aan de slag rond een leuk onderwerp – in dit geval ons boek Onderweg. Beetje dollen met een valkuilenmemory, serieuze gesprekken over de mogelijkheid om te veranderen en het gevaar van taal en labels. We hadden een leuk gesprek over de weerstand die ons begrip 'prudent geweld' bij sommigen opriep. Dat gesprek ging een paar keer heen en weer totdat we verwezen naar de oefening 'eufemismedetectie' achterin het boek. Over hoe woorden soms net de goeie en soms net de verkeerde discussie loswoelen. Het blijft een feest om met vakgenoten in gesprek te zijn over boeiende thema's in het vak.

En toen was er dat moment waarop bekend gemaakt werd welk boek de winnaar was. Geboeid – en argeloos – hebben we geluisterd naar Erna Scholtes, die het juryrapport voorlas. Een jury die benadrukt dat het voor ons vak belangrijk is dat we niet te veel uitgaan van de maakbaarheid. Een pleidooi voor omgaan met die grenzen aan die maakbaarheid. Ze prezen ons boek als een markering van het einde van het maakbaarheidsdenken.

Dan de relatie van dat statement en de drie nominaties. Spannend! Tot haar eigen schrik, vergiste Erna zich een aantal keren in de naam van Maurits Kreijveld. Dat bracht hem tot de gemompelde conclusie dat de prijs wel niet voor hem zou zijn. Wij gingen er beiden nog steeds van uit dat het Luc zou worden.
Hebben wij elkaar heel raar aan staan kijken op dat podium toen ons boek als winnaar genoemd werden? We vrezen van wel. Het duurde even tot het doordrong.

Maar wat een eer! Een prijs van je vakgenoten voor je boek. Tijdens onze boekdoop wilden we al graag laten zien dat dat wat wij in ons boek schrijven niet los staat van de gemeenschap waarin wij ons bevinden. We staan op schouders van vakgenoten en we zijn verbonden met vakgenoten. We leren van en met vakgenoten. Wat wij schrijven is er daarom ook mede dankzij die vakgenoten, de gesprekken die we met ze voeren, de ideeën die we delen en de verkenningen die we doen.
Daarom: een prijs krijgen van je collega's en vakgenoten, het kon geen mooiere beloning zijn!

Groet,
Jaap en Leike

 

Verslag prijsuitreiking in Management & Consulting":
http://www.managementenconsulting.nl/nieuws/algemeen/onderweg-ooa-boek-van-het-jaar-2014_5456

Verslag prijsuitreiking op website Orde van OrganisatieAdviseurs:
http://www.ooa.nl/nieuws/17946631/Onderweg-wint-titel-Ooa-Boek-van-het-Jaar-2014